Fastighetsutdraget

Uppdaterad

Genom mäklarsystemet får mäklaren tillgång till fastighetsutdrag från LM. De uppgifter som är registrerade för fastigheten blir införda i mäklarsystemet. Från fastighetsutdraget får mäklaren bland annat fram följande fakta beträffande fastigheten:                  

  • Senast lagfaren ägare. Har annan än uppdragsgivaren lagfart måste mäklaren se till att uppdragsgivaren blir beviljad lagfart senast samtidigt som köparen ska söka lagfart. Är lagfarne ägaren avliden måste bouppteckningen tillhandahållas så att dödsboet kan söka lagfart. Finns endast en dödsbodelägare kan denne erhålla personlig lagfart med bouppteckningen som grund.           

  • Inskränkningar i äganderätten. När uppdragsgivaren fått fastigheten i gåva, förekommer det att givaren förbjudit ägaren att överlåta, i vart fall utan dennes samtycke. LM bevakar att en sådan inskränkning iakttas. Mäklaren bör undersöka om givaren accepterar en överlåtelse innan försäljningsarbetet påbörjas.                 

  • Inteckningar. Mäklaren ska beställa ett utdrag från ägararkivet och måste med hjälp av detta fastställa hos vilka kreditgivare samtliga uttagna pantbrev finns. Notera att det kan finnas flera kreditgivare och att mäklare inte får förlita sig på säljarens uppgifter.                  

  • Servitut. Mäklaren ansvarar för att köparen blir informerad om alla servitut som finns, både lantmäteriservitut och avtalsservitut. Båda servitutstyperna anges i fastighetsutdraget. Anges det endast otydligt i fastighetsutdraget vad servitutet avser bör mäklaren ta reda på vad det avser. Anges det i fastighetsutdraget att fullständig servitutsutredning ej har verkställts och det finns omständigheter som leder till att mäklaren kan misstänka att det finns ytterligare belastningar, är det mäklarens ansvar att ta reda på om det finns några äldre servitutsbelastningar. Mäklaren behöver kontakta LM för att efterhöra vilka uppgifter som finns. Mäklaren kan behöva beställa förrättningskartan som upprättades vid fastighetsbildningen och även förrättningshandlingar från avstyckningar från fastigheten. Risken för överraskande servitut är vanligtvis större på en lantligt belägen fastighet än på en fastighet i gruppbebyggelse.                   

  • Gemensamhetsanläggningar. Finns GA måste mäklaren ta reda på vad dessa omfattar. Det räcker således inte att ange att GA finns utan dess art, ändamål, omfattning och förvaltning ska även anges.                  

  • Nyttjanderätter och andra inskrivna rättigheter. Finns sådana angivna måste mäklaren utreda om de alltjämt består och vad de i så fall innebär. Mäklaren bör även komma ihåg att fråga säljaren om han upplåtit några rättigheter som inte blivit inskrivna. Säljaren kan nämligen bli skadeståndsskyldig mot rättighetsinnehavaren om rättigheten upphör att gälla därför att köparen inte känner till den (är i god tro). 

  • Taxeringsvärde och typkod. Vissa typkoder innebär att förvärvstillstånd ska sökas av köpare. Taxeringsvärdet ger även mäklaren en viss värdeindikation.          

  • Fastighetens areal. I fastighetsutdraget finns LM:s officiella uppgift som mäklaren har rätt att förlita sig på när denne informerar köpare, om inte omständigheterna talar för att uppgifterna skulle vara felaktiga.

  • Byggnadens yta. Denna uppgift bygger på den information som fastighetsägaren lämnat vid fastighetstaxeringen. Uppgiften är inte helt tillförlitlig eftersom ägaren ibland haft intresse av att ytan anges som mindre och ibland som större. Mäklaren har dock rätt att förlita sig på uppgiften om den inte är så anmärkningsvärt felaktig att mäklaren bör inse det.                  

  • Gällande planer. Här kan mäklaren se om detaljplan gäller för fastigheten. Planbestämmelser har stor betydelse för möjligheterna att ändra användningen av fastigheten, till exempel möjlighet att bebygga den, bygga till eller bedriva näringsverksamhet där. Även om detaljplan saknas bör mäklaren vara observant på om områdesbestämmelser finns som inskränker användningen av fastigheten.                  

  • Fastighetens ursprung. Här kan mäklaren se hur och när fastigheten bildades. Det kan vara till hjälp när mäklaren undersöker innebörden av servitut och andra rättigheter som antecknats i fastighetsutdraget.

  • Anteckningar. Här kan mäklaren se om fastigheten är utmätt (se vidare avsnitt 20 Säljare med dålig ekonomi), om fastighetstvist om äganderätten pågår, om åläggande från myndighet finns, t ex från sotare, miljö- och hälsoskyddsnämnden m m. 

warning Created with Sketch.