Fullmaktsgivaren avlider
En situation som uppstår då och då är att en fullmaktsgivare avlider antingen före kontraktet undertecknas eller mellan kontrakt och tillträde. I princip ska fullmakten gälla även efter fullmaktsgivarens död men verkligheten ser lite annorlunda ut. I lagtexten uttrycks det ”Dör fullmaktsgivaren, vare fullmakten ändock gällande, för så vitt ej särskilda omständigheter föranleda, att den skall vara förfallen.” Det är tyvärr dock inte så enkelt.
Fullmaktsgivaren avlider innan kontrakt
Vissa drar slutsatsen att det är möjligt att skriva kontrakt med stöd av fullmakten även om fullmaktsgivaren avlider dessförinnan. Inskrivnings- myndigheten, banker och andra intressenter är dock av uppfattningen att det faktum att dödsboet kan återkalla fullmakten gör att det krävs en utredning av att dödsboet inte har ett sådant önskemål. Detta i sin tur gör att man måste ha en bouppteckning för att i formell mening veta vilka som är dödsbodelägare. Därutöver anses det strida mot god fastighetsmäklarsed att medverka till kontraktsskrivning med stöd av en fullmakt när fullmaktsgivaren avlidit.
Om fullmaktsgivaren avlider efter det att förmedlingsuppdraget ingåtts men före köpekontrakt har undertecknats har IM i sin praxis valt att inte bevilja köparen lagfart. Bankerna har anammat IM:s praxis på området varför det händer att inte heller bostadsrättsaffärer går att genomföra då fullmaktsgivaren har hunnit avlida före kontraktsskrivningen. I dessa fall rekommenderas därför mäklaren invänta en bouppteckning och därefter genomföra affären med dödsboet som säljare. Notera även att det i dessa fall kan vara bra att ingå ett nytt förmedlingsuppdrag med dödsboet som säljare, alternativt att samtliga dödsbodelägare undertecknar det tidigare förmedlingsuppdraget. Mäklaren bör även ha i åtanke att denne måste uppnå kundkännedom avseende dödsbodelägarna. IM:s uppfattning framgår av IM:s Handbok s. 86 (version 2017:53).
Fullmaktsgivaren avlider mellan kontrakt och tillträde
Om en fullmaktsgivare avlider mellan kontrakt och tillträde är det normalt bara att fortsätta som om den avlidne fortfarande levde. Den avlidne ska stå som säljare på köpebrev och eventuellt andra handlingar. För att köparen ska få lagfart krävs att både köpekontrakt och köpebrev ges in för att visa att fastigheten sålts innan säljaren avled och att dödsbolagfart därmed inte krävs.
Ovanstående gäller dock under förutsättning att fullmakten inte återkallas av dödsboet. Fullmakten återkallas genom att dödsboet återtar eller låter förstöra fullmaktshandlingen. Innehavaren är skyldig att på begäran av dödsboet återställa fullmaktshandlingen. En mäklare kan inte åberopa en fullmakt om denne har fått reda på att fullmakten är återkallad.