Distansavtalslagen

Uppdaterad

Mäklartjänsten träffas vanligtvis av lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, åtminstone om förmedlingsuppdraget ingås utanför mäklarens ”fasta affärslokal”. I definitionen ingår att parterna är samtidigt närvarande när man träffar avtalet, vilket vanligtvis är det som gäller när en mäklare besöker kunden i bostaden och då får sitt skriftliga förmedlingsuppdrag. Om det tilltänkta förmedlingsuppdraget däremot bara gås igenom tillsammans med kunden i bostaden och kunden först senare undertecknar och kommer in med avtalet till kontoret eller skickar det med post, träffas avtalet inte av reglerna om distansavtal. Detsamma gäller om uppdragsavtalet i sin helhet ingås vid kundens besök på mäklarens kontor.                  

Begreppet ”distansavtal” definieras på ett särskilt sätt i lagen – där det anges avse avtal som ingås ”inom ramen för ett av näringsidkaren organiserat system för att träffa avtal på distans, om kommunikationen uteslutande sker på distans”. Bedömningen är därför att ett traditionellt förmedlingsuppdrag där mäklaren besöker objektet vid intaget och säkerligen vid ett eller flera tillfällen under uppdragets gång träffar uppdragsgivaren, inte kan anses vara ett distansavtal i lagens mening, även om själva avtalet skulle komma att utväxlas per post. För att det ska vara klarlagt och dokumenterat på vilket sätt avtalet ingåtts innehåller förmedlingsuppdraget valbara alternativ varav ett ska kryssas för i samband med underskrift.

I de fall avtalet ingås på ett sådant sätt att lagen blir tillämplig, är mäklaren skyldig att lämna viss i lagtexten angiven information till konsumenten innan avtalet ingås. Informationen återfinns i Juridisk information. En notering om att informationen lämnats bör även göras i journalen.

Frågan om ångerrätt

När uppdragsavtalet ingåtts på ett sådant sätt att det omfattas av distansavtalslagen har uppdragsgivaren ångerrätt. Denna rätt innebär att uppdragsgivaren utan angivande av något särskilt skäl kan frånträda avtalet genom att meddela mäklaren detta inom 14 dagar från den dag då avtalet ingicks (ångerfrist).

Undantag från ångerrätten gäller dock om uppdragsgivaren uttryckligen begärt att förmedlingsarbetet påbörjas under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när förmedlingsarbetet fullgjorts. Förmedlingsuppdraget anses ha fullgjorts när köpehandling har undertecknats. Innebörd-en av detta är att ångerrätt inte längre ska finnas om mäklaren skulle hinna fullgöra uppdraget inom ångerfristen. Man har alltså inte avtalat bort ångerrätten helt. Det är viktigt att det klarläggs och dokumenteras om uppdragsgivaren begär att mäklaren ska börja förmedlingsarbetet direkt (vilket får antas vara det vanliga) och inte vill att mäklaren ska invänta utgången av ånger- fristen. Notera att en förutsättning för att ångerfristen ska börja löpa också är att mäklaren i rätt tid lämnat den information som krävs enligt lag, i annat fall börjar fristen löpa först när det sker.

I de fall uppdragsgivaren vill ångra avtalet kan han eller hon meddela mäklaren det formlöst eller använda den ”ångerblankett” som mäklaren lämnar hänvisning till på Konsumentverkets hemsida.

Ångrar sig uppdragsgivaren efter att mäklaren har påbörjat förmedlings- arbetet kan mäklaren ha rätt till ersättning för utförd del av tjänsten, detta med en proportionell del av det avtalade priset, som det heter i lagen. 

Ersättningsskyldigheten gäller bara om uppdragsgivaren uttryckligen begärt att mäklaren ska påbörja förmedlingsarbetet under ångerfristen och under förutsättning att uppdragsgivaren innan avtalet ingåtts fått föreskriven information. Detta är uppfyllt först när denne gått igenom informationen om distansavtal och ångerrätt i Juridisk information och förmedlingsuppdraget sedan skrivs på. 

Guide taggad med: ångerrätt
warning Created with Sketch.