Anvisning
Mäklarens arbete ska ha medfört att köparen fått kännedom om att objektet var till salu, samt att uppdragsgivaren insett eller bort inse detta. Således krävs inte att köparen och uppdragsgivaren dessutom inlett förhandlingar under uppdragstiden. Det får istället relevans vid bedömningen av huruvida orsaks- samband föreligger.
Det sista rekvisitet, om uppdragsgivarens insikt, aktualiseras om uppdragsgi- varen skulle överlåta objektet till en köpare och hävda att denne inte är anvisad av mäklaren. Vid en sådan situation får viss försiktighet iakttas från mäklarens sida, men om uppdragsgivaren kan konstateras ha minsta misstanke om att spe- kulanten är anvisad av mäklaren anses uppdragsgivaren vara i s k ond tro.
Om förmedlingsuppdraget upphör utan att en överlåtelse kommit till stånd ska mäklaren skicka över en spekulantlista till uppdragsgivaren, tillsammans med bekräftelse på uppsägning, journal och eventuell budgivningslista. Förutom att mäklaren är skyldig att skicka över ovan nämnda handlingar, tillförsäkrar sig mäklaren även ett bra incitament för att spekulanterna ska anses vara anvisade, men något absolut likhetstecken däremellan finns inte.
Värt att notera är även att spekulanter som mäklaren anger i spekulantlistan endast behöver vara anvisade, mäklaren behöver alltså inte aktivt ha bearbetat spekulanterna i fråga. Anvisning anses således föreligga om en spekulant på grund av mäklarens annons eller efter att ha fått adressangivelse, beskrivning, kalkyl eller dylikt, sätter sig i direkt förbindelse med mäklarens uppdragsgivare. Mäklaren behöver alltså inte ha varit i direkt kontakt med spekulanten. Anvisningskravet har i ett rättsfall t o m ansetts uppfyllt när den av mäklaren anvisade spekulanten i sin tur anvisade en person som utan mäklarens vidare medverkan köpte bostaden.
När anvisningen är fullgjord kan uppdraget sägas vara slutfört förutsatt att avtal kommer till stånd, under förutsättning att det anses föreligga orsakssamband mellan anvisningen och köpet. Det presumeras föreligga orsakssamband om uppdragsgivaren säljer fastigheten till en anvisad spekulant utan att nytt förmedlingsuppdrag lämnats till annan mäklare efter att uppdraget upphört. För att ha rätt till provision krävs alltså inte att mäklaren medverkar i kontraktsskrivning eller förhandlingar med parterna. Denna princip har betydelse då uppdragsgivaren, sedan mäklaren anvisat en spekulant åt honom, kopplar bort mäklaren och slutför affären med spekulanten själv eller med hjälp av annan mäklare. Däremot torde principen inte kunna åberopas av den mäklare som efter fullgjord anvisning bara avslutar sitt arbete. Ett sådant förfaringssätt skulle strida mot mäklarens allmänna omsorgsplikt och föranleda nedsättning av provisionen.